Składniki na 4 porcje:
• Ziemniaki ok. 500-600g
• Marchewka 3szt
• Włoszczyzna
• 3 łyżki masła
• 2 l bulionu z kostki wołowej lub warzywnej
• 2 łyżki mąki do zasmażki
• 1-2 łyżki masła do zasmażki
• kilka gałązek natki pietruszki albo koper
• kminek pół małej łyżeczki • odrobina czosnku
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
• Ziemniaki, marchewkę, włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w drobną kostkę.
• Gotuj całość razem z kminkiem solą i pieprzem do miękkości warzyw.
• Rozpuść masło na patelni, wsyp mąkę, dokładnie przemieszaj. Zrób jasną zasmażkę.
• Dodaj trochę wywaru do zasmażki a następnie całość z patelni wlej do gotującej się zupy (aby nie powstały grudki, cały czas mieszaj zupę).
• Dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku
Banalna? Pewnie że banalna ale jaka dobra!