w sosie pomidorowo-bazyliowym
Danie bardzo lubiane przez wegetarian ale też i przez „mięsnych”
Składniki:
• Cebula 2 szt.
• Papryka 2 szt.
• Cukinia 0,5 (jeśli duża)
• Marchew 2-3 szt.
• Bazylia świeża
• Czosnek
• Passata pomidorowa
• Sól, pieprz, czerwona czubryca
• Cebulę pokroić w pióra, paprykę w dużą kostkę a cukinię w półksiężyce.
• Marchewkę pokroić w zależności od wielkości (małą w gwizdek [na skos], dużą w półksiężyce).
• Na dużej rozgrzanej patelni obsmażyć marchewkę z cebulą i rozgniecionym, posiekanym czosnkiem.
• Przyprawić do smaku czubrycą, solą i pieprzem
• Następnie dorzucić paprykę, podsmażyć a następnie trochę poddusić.
• Dorzucić cukinię i posiekaną bazylię.
• Zalać Passatą pomidorową, zagotować.
• W razie potrzeby dolać odrobinę wody.
• Uwaga! Nie należy rozgotować warzyw
• Podawać z makaronem Conchiglioni ugotowanym Al dente.